Educație finaciară pentru copii: cum îi înveți pe cei mici despre bani

Educație finaciară pentru copii: cum îi înveți pe cei mici despre bani

Sursă foto: Shutterstock.com

Ca părinte, îți dorești ce e mai bine pentru copilul tău. Acest lucru nu înseamnă neapărat cele mai bune haine și cele mai noi jucării sau gadgeturi, ci mai degrabă că cel mic va învăța cum să gestioneze banii înțelept. În definitiv, dacă tu nu îl înveți ce înseamnă să economisești și să faci decizii financiare înțelepte, atunci va deprinde aceste lucruri din altă parte, un risc pe care nu ar trebui să ți-l asumi. Descoperă cum poți face educația financiară a copilului tău astfel încât acesta să ia decizii înțelepte mai departe în viață.

Începe cu bazele economiei financiare de timpuriu

De îndată ce copilul tău e suficient de mare încât să știe că monedele nu se bagă în gură, ar trebui să îi povestești ce înseamnă banii, atât sub forma monedelor, cât și a bancnotelor. Explică-i ce sunt banii și cum se folosesc. Ia-l cu tine la cumpărături, lasă-l să plătească cu cash și să verifice dacă restul pe care îl primește este corect.

Chiar dacă plătești cu un card de debit sau de credit, explică-i copilului tău că îți folosești banii ca să cumperi produse, arătându-le bonurile pe care le primești înapoi. Aici copilul poate vedea valoarea fiecărui produs cumpărat, se poate lămuri asupra faptului că anumite produse sunt mai scumpe decât altele și poate înțelege astfel că, chiar dacă actul achiziției nu este atât de transparent, tot presupune împuținarea resurselor financiare.

Învață-l să economisească

Primele interacțiuni ale copilului tău cu banii vor implica cheltuieli. Acesta te vede folosindu-i pentru a cumpăra lucruri inclusiv pentru el. De aceea e important să îl explici de la o vârstă fragedă că banii nu sunt folosiți doar pentru cheltuieli, ci și pentru a economisi.

Economiile îți pot învăța copilul nu doar despre disciplină, ci și faptul că, cu răbdare și perseverență, poate obține lucrurile pe care și le dorește. Copilul înțelege astfel că își poate seta obiective și că poate planifica lucrurile în avans (spre exemplu, trebuie să economisească 5 lei zilnic pentru a-și cumpăra jucăria preferată). De asemenea, acesta învață să fie independent și să aibă siguranță financiară.

Creează-i o pușculiță personalizată, cu un perete de sticlă, astfel încât copilul, oricât de mic ar fi, să vadă cum se acumulează banii de la o zi la alta și să-și însușească pușculița ca fiind cu adevărat numai a sa. Vorbește cu el despre procesul de acumulare a banilor de îndată ce învață operațiile de adunare și fă-l să înțeleagă că înmulțirea banilor este un proces care durează, dar în final așteptarea dă roade cât se poate de concrete.

Creează oportunitatea ca acesta să câștige bani

Copiii au nevoie să aibă proprii bani pentru a învăța cum să ia decizii pentru a-i folosi. O alocație poate să îndeplinească acest rol. Cu toate acestea, ar trebui să iei în considerare să ceri copilului să te ajute la treburile casnice pentru a-și câștiga alocația. Oricine valorifică altfel banii obținuți prin muncă proprie decât pe cei „câștigați doar pe ochi frumoși”.

Poți chiar să stabilești un cuantum lunar pentru copilul tău în funcție de treburile pe care le face prin casă. Iar analogia cu un salariu pe piața muncii nu e neapărat să se oprească aici. Învață-ți copilul să-și negocieze „salariul” în funcție de taskurile pe care le duce la bun sfârșit. Dacă a învățat să facă ceva nou și își dorește să îl facă în mod regulat, poate veni la tine să ceară o creștere a „salariului” în funcție de gradul de dificultate al taskului și de timpul pe care îl petrece făcând acel lucru.

Ajută-ți copilul să facă decizii financiare smart

Atunci când oferi bani copilului tău, anunță-l că va trebui să-i ajungă pentru o perioadă determinată de timp și explică-i că dacă își cumpără acel joc video foarte costisitor, s-ar putea să nu mai aibă suficienți bani pentru a-și lua mâncare în timpul orelor la școală. Astfel, îți vei învăța copilul că a cheltui bani nu înseamnă neapărat să cumperi lucrurile pe care ți le dorești ci, mai degrabă, presupune să achiziționezi în primul rând lucrurile de care ai nevoie. 

Nu doar atât, dar poți să îl faci să înțeleagă că dacă nu își face anumite datorii în casă, deși alocația sau „salariul” va rămâne neschimbat, va trebui să plătească părintelui care realizează acea sarcină valoarea ei în bani. Astfel, va înțelege că dacă nu se ocupă singur de treburile casnice cum sunt curățenia sau gătitul, atunci va avea mai puțini bani pentru că va trebui să plătească alte persoane (cum ar fi o menajeră sau un bucătar) care să facă acest lucru pentru ei.

Nu în ultimul rând, dacă vrei să îi faci educație financiară copilului tău, trebuie tu însuți să fii un exemplu. Să îți educi copilul pentru ca acesta să se descurce cu banii este un proces care poate dura ani de zile. Cu toate acestea, dacă faci un efort constant și comunici un mesaj clar despre cum trebuie gestionați banii, atunci cu siguranță și copilul tău va dezvolta obiceiuri financiare sănătoase care îi vor servi mai departe în viață.

Suport clienti 09:30 - 17:30

0762566299 contact@gravolo.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!