Se apropie ziua șefului? Reguli pentru a alege un cadou potrivit

Se apropie ziua șefului? Reguli pentru a alege un cadou potrivit

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Ia în considerare un cadou din partea echipei 

Nu oferi un cadou impersonal 

Fii discret 

Nu încerca să impresionezi 

Nu oferi promisiuni sau favoruri 

Nu oferi niciodată bani în locul unui cadou 

 

Codul bunelor maniere nu îți impune, ție sau oricărui alt angajat, să oferi cadouri șefului tău, oricare ar fi ocazia. De fapt, dacă oferi un cadou atunci când nu e necesar, acest lucru poate lăsa de înțeles că te aștepți la favoruri din partea șefului tău. Nu doar atât, dar să oferi un cadou nepotrivit șefului tău îl poate face să se simtă inconfortabil.

Cu toate acestea, dacă simți că este imperativ să îi oferi șefului tău un cadou (spre exemplu, dacă toată lumea pregătește un cadou de ziua șefului sau cu ocazia unei aniversări de afaceri), atunci trebuie să cunoști regulile pentru a face unul potrivit.

Ia în considerare un cadou din partea echipei

Pentru ziua șefului sau de sărbători, ia în considerare să strângi în jurul tău mai mulți colegi (poate departamentul din care faci parte), mai degrabă decât să oferi un cadou numai din partea ta. Astfel elimini atât din presiunea deciziei, cât și din cea financiară. De asemenea, e posibil să nu îl cunoști foarte bine pe șeful tău, astfel încât să știi exact ce i-ar plăcea. 

În cazul în care cineva deja se ocupă de coordonarea cadoului de grup, cea mai bună abordare este să contribui și tu. Dacă șeful tău primește un cadou de la toată lumea din departament și tu nu contribui, e posibil ca acest lucru să se reflecte într-un mod nu foarte favorabil asupra ta.

Nu oferi un cadou impersonal

Să consideri că, în cazul relațiilor de muncă, ar trebui să oferi numai cadouri impersonale (cum ar fi un stilou foarte scump, un ceas de lux sau un set de cravate de brand) nu este neapărat o greșeală, dar nu e nici recomandabil. Acesta este doar un mit care nu se aplică în relațiile de business din viața reală. Cu toții apreciem un cadou mai mult atunci când simțim că ne-a fost cu adevărat destinat. Poți opta chiar și pentru cadouri funny pentru ziua șefului, dacă știi că acesta apreciază oricând o glumă copioasă.

Fii discret

În cazul în care alegi să cumperi un cadou de ziua șefului strict din partea ta, nu îl duce în persoană pentru a te făli în fața celorlalți angajați. Să încerci să faci un dar mai pretențios decât colegii tăi și să fii ostentativ în legătură cu acest lucru nu te va ajuta pe termen lung. E important să fii un team player nu doar atunci când vine vorba de muncă, ci și în momentele în care oferi cadouri. Apelează, așadar, la servicii de delivery sau oferă cadoul atunci când nu sunt alte persoane prin preajmă.

Singura excepție de la această regulă se aplică în cazul în care tu și șeful tău sunteți prieteni și în afara orelor de muncă, iar tu vrei să faci un gest special pentru a consemna latura personală a relației voastre. Dacă este cazul tău, atunci ia în considerare să îi oferi cadoul în afara spațiului vostru de muncă, deoarece ar fi mai potrivit.

Nu încerca să impresionezi

Încearcă să oferi un cadou simplu și sincer, iar în același timp nu foarte scump. Dacă oferi un cadou prea pretențios, acest lucru pune presiune asupra persoanei care îl primește. Poți opta pentru o sticlă din băutura sa preferată, ambalată într-o cutie personalizată. În cazul în care știi cu certitudine că șeful tău își dorește ceva anume care depășește un buget rezonabil, atunci convinge un coleg sau doi să participe și ei împreună cu tine la cumpărarea cadoului. Ca regulă generală, cadourile scumpe sunt mai bine primite atunci când vin din partea unui grup.

Nu oferi promisiuni sau favoruri

Nu oferi niciodată promisiuni, favoruri sau invitații la prânz sau cină la care să participați numai voi doi de ziua șefului tău. Mai bine ar fi să-i cumperi ceva simbolic, cum ar fi o cană personalizată din care să-și bea cafeaua dimineața la birou, alături de o felicitare în care să scrii ceva semnificativ cu mâna ta. Într-o lume profund digitalizată, un astfel de lucru poate fi mult mai apreciat decât alte cadouri care nu sunt atât de atent gândite.

Nu oferi niciodată bani în locul unui cadou

Probabil știai acest lucru deja, dar cadourile sub formă de bani transmit mesajul că ziua șefului te-a luat pe nepregătite și că nu-ți pasă suficient de mult să ajungi să afli care sunt interesele și gusturile șefului tău. Alt motiv pentru care să oferi bani de ziua șefului nu este (evident!) o idee bună, este faptul că sumele mici par triviale, iar sumele mari pot fi interpretate drept mită.

Oricare ar fi cadoul pe care îl alegi pentru ziua șefului tău, nu încerca să-l impresionezi și nu face un gest ostentativ față de colegii tăi. Dacă știi exact ce și-ar dori și dacă ai posibilitatea, încearcă să organizezi un cadou de grup, astfel încât valoarea cadoului să nu fie dezechilibrată, venind numai din partea ta. Respectă toate aceste reguli și cu siguranță cadoul tău va fi apreciat!

Suport clienti 09:30 - 17:30

0762566299 contact@gravolo.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!